De wet bepaalt of partijen een arbeidsovereenkomst hebben. De bedoeling van opdrachtgever en ZP’er is niet meer relevant…

Kerbstone - Kennispartner voor beveiligingstechniek
Waar zzp’ers voorheen met opdrachtgevers op papier konden afspreken dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst, is dit na een recente uitspraak van de Hoge Raad voor veel gevallen een stuk complexer geworden. De Hoge Raad heeft onlangs beslist dat als blijkt dat er in de praktijk sprake is van loondienst, iemand géén ondernemer is, ondanks het feit dat op papier is afgesproken dat iemand zzp’er is. Een werkgever kan zich dan ook niet verschuilen achter een contract. De Hoge Raad oordeelde onlangs dat twee partijen niet zomaar in een contract kunnen afspreken dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. In de praktijk werken freelancers al jaren met contracten waarin staat dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst met hun opdrachtgever. Mede aan hand van dat gegeven werd in de rechtbank bepaald of iemand wel of niet in dienst is. Dat zal in het vervolg niet meer zo werken. De Hoge Raad heeft besloten dat de zogenoemde “bedoeling van partijen” niet meer van belang is. “De Wet bepaalt of je een arbeidsovereenkomst hebt, en niet de partijen zelf”, aldus Ruben Houweling, hoogleraar arbeidsrecht aan de universiteit van Rotterdam. En dat kan grote impact hebben. “Veel zzp’ers moeten opnieuw gaan bekijken wat voor contract ze hebben”, zegt hij. “Belangrijk is dat dat wat je doet, ook kwalificeert als overeenkomst”, zegt hij. Het maakt namelijk wel uit wat voor werk je doet. En of dit voldoet aan de wettelijke omschrijving van de arbeidsovereenkomst. “De uitvoering is beslissend voor de vraag of er wel of geen dienstverband is”, legt Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS, uit. Is iemand ingebed in de organisatie? Doet hij of zij exact hetzelfde werk als anderen en is dat niet onafhankelijk? Dan kan er sprake zijn van een dienstverband, ook al zeggen de afspraken (het contract) van niet. De Raad volgt hierin deels het advies van advocaat-generaal Ruth de Bock. Die legde eerder een potentiële bom onder het personeelsbeleid. Volgens Besselink kan deze uitspraak vooral gevolgen hebben voor die groep zzp’ers die vrijwel hetzelfde werk doen als collega’s in loondienst. “Bijvoorbeeld in de zorg of in de bouw”, zegt hij. “Voor hen kan dit betekenen dat ze toch in loondienst zijn. De wet is nog altijd bedoeld om te beschermen tegen schijnzelfstandigheid.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *